Nyheter & Happenings
modecentrum.nu logotyp

Skötsel & Tvättråd

Skötselråd för dina kläder

Sköt dina kläder rätt så håller de längre. Här är lite tips från oss om hur du skall vårda dem på rätt sätt. Generellt tvättar vi våra kläder ofta. Ibland kanske lite för ofta. Många gånger kan det räcka att vädra ett plagg för att det skall bli fräscht igen och emellanåt kan man borsta upp lystern i materialet igen med en klädborste.

Småfläckar! Många tvättar hela plagget, för en liten fläck, trots att det i övrigt är rent. Fläcken går oftast att ta bort med ljummet vatten, vanlig handtvål eller allra bäst Yes diskmedel och försiktigt dra några gånger (inte gnugga) med en handduk i en färg som inte färgar av sig på plagget.

Dosera rätt! Tänk på att inte använda för mycket tvättmedel! För mycket tvättmedel kan ge oönskade effekter och problem - inte minst för naturen.

Tvättemperaturer och tvättråd - Detta är en het potatis som branchen ofta diskuterar med leverantörerna. Leverantörerna hävdar att man p g a man vill att konsumenterna skall spara energi genom att tvätta i lägre temperaturer. Visserligen sant men ofta vill leverantörerna friskriva sig från ansvar från reklamationer. Oftast går kläderna att tvätta varmare än vad som anges i tvättråd. För att få bort svåra fläckar är högre temperatur en nödvändighet. Vi har listat olika material och tvättemperaturer. (Se material och tvättemperaturer längre ned.)

Tvättråd

Märkning - Alla plagg skall vara märkta med tvättråd enligt lag. Förutom uppgift om tillverkningsmaterial skall även skötsel av plagget finnas. Detta anges med symboler med uppgifter om vattentvätt, blekning, strykning, kemtvätt och torkning i nämnd ordning. Uppgiften om kemtvätt i vatten kan ges som tillägg. Skötselråden ska i vissa fall kompletteras med en tilläggstext. Exempel på tilläggstext:

* varan ändrar dimension, färg eller färgar av sig på andra varor vid behandling enligt skötselråden,
* varan förlorar viss funktion vid behandling enligt skötselråden (till exempel vattentäthet),
* lägre tvättemperatur än angivet kan medföra risk för att plagget färgar av sig,
* varan inte går att rengöra,
* varan torrfäller, färgar av sig vid gnidning.

Sortera tvätten - Sortera ljust från mörkt och de olika temperaturerna som tvätten skall tvättas i.

Använd Tvättpåse - I handeln finns en nätpåse att köpa som skyddar känsliga plagg mot trumman samt skyddar maskinen från lösa delar som kan fastna i den. Använd alltid tvättpåse till bygelbh! Kläder med dekorationer som paljetter, kedjor, nitar eller dylikt tvättas med fördel i tvättpåse.

Överfyll inte maskinen - Tänk på att inte överfylla maskinen med tvätt. Du riskerar att tvätten inte blir ren, att få kvar tvättmedelsrester i kläderna samt att tvätten kan fastna i maskinen. Dessutom kan du förstöra maskinen om du har otur.

Välj rätt tvättmedel - Köp hem två varianter eftersom man bör ha en för vittvätt som gör tvätten vit och fräsch samt ett tvättmedel för färgade textilier som inte bleker de mörka färgerna. Välj miljömärkta alternativ.

Dosering av tvättmedel - Jackor, täcken och kuddar i synnerhet med dun, bör du halvera tvättmedelsmängden. Dosera rätt! Använd mått och dosera rätt mängd, eller något mindre, som tillverkaren anger på paketet.  Häll inte i mer tvättmedel i tvättmaskinen! Tvätten blir inte renare, du riskerar att förstöra kläderna, tvättmaskinens livslängd kan förkortas och framförallt - det är inte bra för naturen!

Med för mycket tvättmedel är risken stor att maskinen inte lyckas tvätta ur allt tvättmedel utan stannar kvar i plagget och du kan få problem med hudirritation eller allergi. Dessutom kan plagget börja fälla eftersom brukslösningen får för högt Ph-värde (d v s vattnets phvärde + ph som tvättmedlet tillför) som tillsammans med temperatur får infärgningen att börja fälla.

Mjukmedel - Har man stora problem med statisk elektricitet kan mjukmedel vara bra. För de som gillar stark doft av parfym så är det också användbart. Var dock måttfull med denna produkt, se dosering tvättmedel.

Fläckborttagningsmedel - Lite Yes diskmedel fungerar otroligt bra på många fläckar och särskilt på gräsfläckar. Galltvål är en annan bra fläckborttagare gjord på naturliga ingredienser (se avsnittet småfläckar ovan). Även Tabort, Biospray eller annat fläckborttagningsmedel är bra behandling av fläckar. Låt medlet verka in fem minuter innan maskinen kör igång varken kortare eller längre tid eftersom du riskerar missfärgningar som kan bestå. Följ instruktionerna på medlets förpackning.

Temperatur - Tvätta i temperaturen enligt tvättråden. Det går ofta att tvätta i lägre och även högre temperaturer än vad som anges. Var varsam att mörka plagg kan fälla i lägre temperaturer än angivet på tvättråd! Vid svår smutsning så skall så hög temperatur som möjligt användas som plaggets tvättråd rekommenderar. Generellt tål material som 100% bomull och 100% polyester 60 grader. Vid blandade kompositioner av material bör man gå efter rekommenderade tvättråd.

Tag ur din tvätt omedelbart - När maskinen är klar så mår ingen tvätt bra av att ligga blöt. Risk för tvättränder och missfärgningar.

Handtvätt - Vissa kläder kräver handtvätt. Här gäller kallt vatten annars finns risk för krympning.

Kemtvätt - Ibland så går det inte att tvätta plagget själv vissa plagg tål exempelvis inte vatten. Går det inte att vädra bort eller borsta plagget fräscht så får man uppsöka närmsta kemtvätt. tvättråd märkta med P, A eller W i en rund ring skall kemtvättas.

Olika plagg, material och skötsel av dem

Jeans/denim - Redan “tvättade” (förslitna) jeans tvättas först efter du vrängt dem “ut och in” till avigsidan och knäppt gylfen. När de är blöta så kan det vara bra att dra i benen så att längden håller sig. Byxorna bör hängtorkas från midjan och nedåt och nu har du vänt dem tillbaka till normalläge d v s rätsida. Torktumling krymper i regel benlängden, bra om de är för långa men undvik alltså tumling om jeansen redan har rätt längd.

Observera att en redan sliten jeans i tunn kvalitet redan har reducerad livslängd d v s den håller inte lika länge som en tjock otvättad denim trots att den emellanåt är dyrare. Hål och dylikt kan vid påfrestning göra att byxan går sönder.

Rådenim d v s helt otvättade jeans är ett levande material och kommer att bli bara bättre och snyggare ju mer du använder dem. Om du väntar att tvätta dem i tvättmaskinen så kommer du att få byxorna inslitna efter hur du använt dem. Vädra jeansen ofta och borsta av eventuell smuts, torka av fläckar med fuktad trasa (gnugga ej). Vik om viken i foten så att de hamnar olika så att det inte går hål. Efter ca ett halvt årsanvändning så kommer du se slitningar komma fram. Tvätta dem i 60 grader med tvättmedel utan blekmedel om du vill ha tydliga slitmarkeringar. Kallare tvätt ger mindre markerade slitningar och behåller mer färg i tyget och kommer att få mer blåton än innan tvätt. När du tvättar dem så kommer de att krympa (hur mycket varierar) och slitningarna kommer att bli mer framträdande. Krympning varierar beroende på kvalitet och hur du tvättar dem hör med oss när du handlar dina jeans!

Tänk på att otvättade jeans kan torrfälla på ljusa möbler, bilklädsel, underkläder och skor.

Ull - Häng ut och vädra plagget. Ull är ett fantastiskt naturmaterial och renar sig själv vid vädring. Allra bäst resultat får man vid fuktig väderlek och hänger det under tak. Om du måste tvätta så gäller 30 grader eller även kallat cold wash (ullsymbolen på maskinen). Var varsam med centrifugering.

Bomull - Tåligt material, mjukt och bekvämt som finns i alla möjliga plagg. Bomull klarar 60 grader och ibland upp till 90 graders tvätt. Men läs på plaggets tvättinformation först. Det är inte alltid nödvändigt att tvätt i 60 grader om plagget inte är väldigt smutsigt. Då funkar 40 grader utmärkt. Är plagget inte förtvättat krymper bomull.

Siden/silke - Behandla detta som ett ullplagg. Sidenplagg bör tvättas sällan eller inte alls d v s häng ut och vädra efter användning. Om maskintvätt är rekommenderad är det mild (kort) fintvättprogram på 30 eller 40 grader med flytande tvättmedel som gäller. Undvik mjukmedel/sköljmedel! Emellanåt krävs kemtvätt

Lin - Tvättas i 30 grader eller enligt tvättrådet (tål ibland upp till 60 grader). Kan krympa och/eller tappa färglyster vid för varm tvätt. Går ofta att stryka till (länga)plagg som krympt, med varmt strykjärn. Stryk på avigan eller med strykduk. Tvättas med ett kort fintvättprogram. Undvik centrifugering! Blanda inte olika färger i tvätt med lin.

Skinn/läder - Behöver sällan tvättas. Använd fuktig trasa och torka bort fläckar. Komplicerade fläckar kräver tvätt hos läderspecialist. Efter rengöring skall skinn fettas in med läderfett. Använd rikligt med fett och låt vara över natt och torka av överflödigt fett med en torr trasa. Infettning gäller inte nubuck, mocka som istället sprayas. OBS! Mocka och nubuck tål inte vatten!

Viscose - Naturmaterial som går utmärkt att tvätta. Mellan 30 – 60 grader

Konstfiber, polyester - Tåligt material! Går utmärkt att tvätta i 60 grader. Om plagget inte är väldigt smutsigt funkar 40 grader utmärkt.

Nylon - Inga problem att tvätta detta material i 40 grader. 60 grader går oftast också utmärkt.

Strykning - Att stryka plaggen släta och snygga är självklart. Bomull har tre prickar på strykjärnet, Polyester och nylon två och lin en prick.

Centrum Manufaktur AB / Norra Strömgatan 38 / Box 608 / 441 17 Alingsås / Tel: 0322 - 102 04 / E-post: info@modecentrum.nu / Välkommen till oss!